Wprowadź do swojej kuchni metodę zero waste. Zacznij wykorzystywać produkty w całości, nie pozbywając się żadnej z ich części. Zielone liście i natki? Są najzdrowsze i smakują wyśmienicie.
Liście rzodkiewki
Większość ludzi zjada tylko różowiutkie bulwy rzodkwi. Jednak niewiele osób wie, że to właśnie jej liście są najwartościowszą częścią tej rośliny. Młode i jędrne liście mają równie ostry smak co sama rzodkiewka. Można dodawać je do zup zamiast kopru czy natki pietruszki. Idealnie nadają się także do wszelkiego rodzaju kiszonek.
Natka marchewki
Choć zastosowanie kulinarne ma głównie korzeń marchwi, to do pożywnych koktajli nadają się jej liście. Posiadają równie wiele witamin oraz ciekawy, intensywny smak. W formie zmiksowanej są łatwiejsze do strawienia.
Łodygi natki pietruszki
Królowa wszystkich rosołów i zup, dodawana garściami. Jeśli uwielbiasz natkę pietruszki, nigdy nie wyrzucaj jej łodyg. Choć nie nadają się do zup, gdyż są grube, spokojnie możesz wykorzystać je do aromatycznego pesto. Świetnie komponują się ze szpinakiem. Gotowe pesto podawaj z ulubionym makaronem.