NRNF

blog lifestyle

Lifestyle

Poznajemy wok- czyli naczynie kuchni azjatyckiej

W tej specjalnej patelni można przyrządzić niezliczoną liczbę oryginalnych potraw. Ich zaletą jest zarówno zadziwiająco szybkie przygotowanie jak i niepowtarzalny smak. Doradzamy- jaki wok wybrać?

Co to jest wok?

Jest to naczynie wykorzystywane u kuchni azjatyckiej. Jego owalna budowa pozwala na gotowanie w ruchu, metodą stir-fry. Smażenie w woku to prosty, szybki i zdrowy sposób przyrządzania posiłków. Wcześniej przygotowane składniki wystarczy smażyć przez kilka minut i potrawa jest gotowa do podania. Co istotne, podczas krótkiego smażenia warzywa nie tracą cennych składników odżywczych.

Jaki wok wybrać?

Woki różnią się wielkością, kształtem podstawy i wyposażeniem. Najczęściej produkuje się je ze stali węglowej, żeliwa, stali nierdzewnej lub anodyzowanego aluminium. Tradycyjne woki mają wklęsłe dno i można przyrządzać w nich potrawy na kuchenkach gazowych. Woki z płaskim dnem przystosowane są do kuchenek elektrycznych. W sprzedaży dostępne są woki z przykrywką lub bez, jedną rączką bądź dwoma uchwytami. Niektóre modele mają również zawieszany ruszt, służący do odsączania tłuszczu z produktów.

Konserwacja i mycie woka

Nowy wok należy bardzo dokładnie umyć gorącą wodą z płynem do mycia naczyń, w celu usunięcia izolacyjnej warstwy smaru i starannie wytrzeć. Następnie powinno się rozgrzać patelnię na dużym ogniu. Wówczas do woka trzeba posmarować łyżką oleju i podgrzewać przez około 10 minut. Nie przejmujmy się dymiącym, spalonym olejem. Wszystkie czynności należy powtórzyć dwukrotnie. Wok bardzo łatwo utrzymać w czystości. Po każdym użyciu należy go umyć, ale nie szorować, by nie porysować powłoki. Osuszoną wewnętrzną stronę naczynia warto posmarować cienką warstwą oleju, aby nie rdzewiało. Im częściej używany i właściwie przechowywany, tym lepiej- taki wok będzie służył przez wiele lat.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *