NRNF

blog lifestyle

Lifestyle

Słodkie i zdrowe zamienniki cukru

Cukry to węglowodany, niezbędne w każdej diecie. Warto jednak tradycyjny cukier zastąpić zamiennikami, które są zarówno słodkie jak i zdrowe. Te produkty zapewnią ci energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania.

Miód naturalny

Jest kaloryczny, ale ma wiele właściwość prozdrowotnych. Miód odkaża, łagodzi kaszel i astmę. Również wspomaga układ trawienny oraz krążeniowy. Należy pamiętać, że jego dobroczynne działanie zanika już w 40 stopniach Celsiusa, dlatego dodając go do herbaty powinno się poczekać na jej ostygnięcie. W wysokiej temperaturze, miód się karmelizuje, powodując dużą trwałość wypieków.

Stewia

Jest to roślina, która nie zawiera kalorii. Jednocześnie jej słodkość ocenia się wiele razy większą niż cukru. Nawet niewielka ilość sproszkowanej stewii wystarczy do uzyskania słodkiego smaku. Jej jedyną wadą jest dość szybkie karmelizowanie się, jednak również świeże liście można dodawać do sałatek i napojów.

Daktyle

Te naturalnie bardzo słodkie owoce, mają właściwości odżywcze oraz są bogate w witaminy i sole mineralne. Pokrojone idealnie nadadzą się do domowej owsianki. Zmiksowane warto dodać je do sosów, marynat, deserów, ciast i koktajli.

Ksylitol

Jest to cukier wytwarzany z kory brzozy, aż o 40% mniej kaloryczny od cukru i ma bardzo niski indeks glikemiczny. Często zalecany jest szczególnie dla diabetyków. Ksylitol ma także wiele działań prozdrowotnych: odkwasza organizm, jednocześnie polepszając wchłanianie wapnia oraz leczy iż apobiega osteoporozie. W odróżnieniu od cukru białego pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową. Im dłużej stosujemy ksylitol, tym rzadziej odczuwany ochotę na słodycze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *